فهرست مطالب
اگر به استانبول سفر کردید باید دیدن از مسجد ایا صوفیه (Hagia Sophia) را فراموش کنید زیرا این مسجد به عنوان یکی ازمهم ترین وجذاب ترین دینی های استانبول و یا حتی ترکیه شناخته می شود. بی شک از دیدن معماری این مسجد به وجد خواهید آمد. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات بیشتری در مورد این مسجد با شکوه در اختیار شما قرار دهیم.
از عکس هایی که از استانبول و یا ترکیه منتشر می شود حتما عکس مسجد ایا صوفیه را درآنها خواهید دید.بسیاری از افراد این مسجد را نمادی از کشور ترکیه می دانند.این مسجد در محله سلطان احمد واقع شده است که به دلیل معماری بی نظیر و چشم گیرش افراد زیادی را مجذوب خود کرده است. شما با دیدن این مسجد محو قبهها و منارههای بلندش خواهید شد.
مسجد ایاصوفیه درسال های 532 تا 537 ابتدا به عنوان یک کلیسای بزرگ به دستورکنستانتین اول ساخته شد. این بنای تاریخی با کار ۱۰ هزار کارگر در طول پنج سال و تحت نظر ۱۰۰ استاد تکمیل شد .این کلیسای بزرگ شامل یک گنبد، کوزه مرمر، ایوان غربی و مدخل، سرسرای بالا، لژ مخصوص ملکه و درب مرمربوده است و بسیاری از تزئینات داخل کلیسا از نقاط مختلف جهان جمع آوری شده بودند.
برای مثال کوزه مرمر در زمان سلطنت مراد سوم از یونان باستان به این مسجد آورده شده است .هنگامی که عثمانی ها استانبول را تصرف کردند به دستور سلطان محمد دوم این کلیسا به مسجد تبدیل شد.این تغییر کاربری تاثیرات گسترده ای روی معماری آن گذاشت. این مسجد در طول تاریخ آسیب و هجوم بسیاری به خود دید اما کم نیاورد و چندین بار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت.
در یکی ازمرمت ها که توسط خواجه معمار سنان آغا، یکی از مشهور ترین معماران دوران عثمانی، انجام شد نمادهایی از عصر اسلامی به این مسجد با شکوه اضافه شد. پس از اعلام حکومت جمهوری در ترکیه آتاتورک در زمان حکومت خود کاربری این بنای تاریخی را ز مسجد به موزه تغییر داد و امروزه آن را موزه مسجد آیا صوفیه می نامند که یکی از پربازدید ترین موزه های استانبول محسوب می شود.
منطقه کارتال استانبول را بیشتر بشناسید.
این مسجد با شکوه نمادی محکم ازدوره بیزانس است که به خوبی در ترکیه خودنمایی می کند. معماری شگفت انگیز و بی نظیر این مسجد متعلق به رومیان است که اثری ماندگار از خود به جای گذاشته اند.از ویژگی هایی که به خوبی سبک معماری بیزانس را می توان در انها دید می توان به نقشه صلیبی یونانی با دیوارهای آجری طرحدار بهشکل پیچدار، مشبک یا هفت و هشت ،ستونهای ردیفی وسرستونهای حجاری شده سبدی شکل اشاره کرد.
این بنای تاریخی و با شکوه مساحتی حدود 6 هزار متر مربع دارد که با 107 ستون و 9 درب تمامی آن از آجر ساخته و نمای داخلی مسجد ایاصوفیه با مرمر پوشانده شده که زیبایی خاصی به آن بخشیده است. شاید برایتان جالب باشد که بزگترین درب این مسجد برای ورود پادشاه از قاب مرمر وچارچوب برنز ساخته شده است تا پادشاه ورودی با شکوه داشته باشد. در کنار تصاویر باقی مانده از حضرت مریم و حضرت عیسی (ع) روی دیوار های مسجد آیات قرآنی و خط عثمانی به خوبی دیده می شود.
بسیاری از ویزگی های منحصر به فرد این بنای تاریخی مثل: گنبد، مناره، محراب، ستونها و تزئینات قرآنی پس تغییر کاربری به مسجد به آن اضافه شد. ۴ ستون بزرگ این مسجد که از سنگ خارای مصری ساخته شده ۴ طاق بالا را به خوبی پشتیبانی می کند و گنبد بزرگ و با شکوه این مسجد بر روی آنها قرار گرفته است.
گنبد بزرگ ایاصوفیه قطری حدود 31 متر دارد و ارتفاع آن از سطح زمین به 55 متر میرسد. بی شک از این ارتفاع حس نزدیکی به آسمان بسیار لذت بخش خواهد بود. به طوری کلی تزئینات و معماری این مسجد به قدری چشمگیر و فوق العاده است که تا خودتان نبینید باور نمی کنید و در واقع نمیتوان با کامات این حجم از زیبایی را توصیف کرد.
زیبایی منطقه ماسلاک استانبول را به تصویر کشیده ایم
نمای داخلی مسجد ایاصوفیه باسنگ مرمر تزئین شده اند و هنگامی که این تزئینات مرمری کنار یکدیگر قرارگرفته اند اشکال هندسی جالب وشگفت انگیزی را به وجود آورده اند . ذیگر دیوار های این مسجد از موزاییکهایی از جنس طلا، شیشه، نقره و سفال پوشانده شده اندکه بر روی این موزاییکها می توانید آثار هنری زیبایی که از قرن 6 میلادی بجا مانده است را ببینید. همچنین بر روی موزاییکهای سقف، تصاویری از قرن 7 و 8 میلادی نظر شمارا جلب خواهد کرد. از جمله موزاییک هایی که در این مسجد خودنمایی میکنند می توان به موزاییک سونو،موزاییک مسیح،موزاییک محراب،موزاییک دو فرشته،موزاییک ترکیب دسیسی،موزاییک اسقف ،موزاییک زوئه،موزاییک کمننوس وموزایک امضا اشاره کرد.
با توجه به اینکه این مسجد در مرکز شهر قرار دارد دسترسی به آن بسیار آن خواهد بود. شما با استفاده از هر وسیله نقله ای می توانید خودتان را به این مسجد برسانید. میدان تکسیم تا مسجد ایاصوفیه تنها ۵ کیلومتر فاصله دارد. چندین ایستگاه اتوبوس و تراموای استانبول در منطقه سلطان احمد برای گردشگران و بازدید کنندگان فراهم شده است تا به راحتی بتوانند از این بنای با شکوه دیدن کنند.
اگر دوست داشته باشید که پیاده روی کنید و از مسیر لذت ببرید. از میدان تکسیم تا مسجد 1 ساعت فاصله است. البته که در مسیر می توانیدمسجد سلیمانیه، مسجد شاهزاده و برج گالاتا هم ببینید و گردش تاریخی خود را تکمیل کنید.
همچنین مسجد ایا صوفیه ایستگاه مترو هم دارد که در همین منطقه واقع شده است که دسترسی به آن را بسیارآسان کرده است. اگر هم نمی خواهید از وسایل نقلیه عمومی استفاده کنید می توانید به راحتی با تاکسی به این منطقه بروید.اگر به مسجد ایاصوفیه رفتید یک تیر و چند نشان بزنید و از مسجد سلطان احمد و کاخ و موزه توپکاپی هم دیدن کنید که خالی از لطف نیست. نزدیک ترین ایستگاه تراموا به مسجد ایاصوفیه، ایستگاه سلطان احمد است که با استفاده از خط T1 (باگجیلار-کاباتاش) میتوانید به آن بروید.
شما می توانید ازموزه ایاصوفیه در تابستان ازساعت 9 صبح تا 18عصر و در زمستان از 9 صبح تا 17 بازدید کنید.همچنین توجه داشته باشید عکاسی در مسجد قوانین خاصی دارد و برای مثال برای عکاسی از بخش هایی از این مسجد داشتن مجوز لازم است.
امیدواریم با خواندن این مقاله اطلاعات مفیدی در مورد مسجد ایا صوفیه به دست اورده باشید. اگر به استانبول سفر کردید دیدن این بنی تاریخی را در لیست کارهای خود قرار دهید که بی شک از دیدن ان لذت خواهید برد.
اگر تجربه ای در خصوص بازدید از این مسجد دارید در قسمت کامنت ها با هلدینگ شاین لند به اشتراک بگذارید.
نظرتان را بنویسید